воскресенье, 23 октября 2022 г.

Суп картопляний 



Суп або юшка– перша страва і важлива частина щоденного раціону харчування.

 Щоб ще раз підкреслити важливість цієї страви для здоров'я людини, і створене свято – Міжнародний день супу , який відзначається 5 квітня.
Історія супу настільки ж стара, як історія кулінарії. Слово «суп» походить від французького «soupe», а воно – від латинського «suppa», що в перекладі – хліб, розмочений у відварі або бульйоні. Однак, як страву суп у сьогоднішньому розумінні, який став щоденною їжею, склалося п'ять століть тому з появою міцною посуду, здатної витримати процес приготування. При цьому, в холодних країнах і регіонах, суп виник набагато раніше. Наприклад, в Стародавньому Китаї його варили за 100 років до нашої ери. Але ми говоримо про супи, а не про варінні, як способі приготування їжі з метою термічної обробки продуктів. Адже суп – це «комплект» інгредієнтів, що створюють загальний смак і композицію. І хоча способи варіння, традиції і рецептура супів складалися раніше, але широке розповсюдження в Європі супи отримали до 18 століття. Пізніше це блюдо поширилося по світу. До речі, рідкі страви спочатку називали юшка. Слово «суп» з'явилося лише в часи Петра I . Відваром в стародавні віки називали м'ясні, рибні і овочеві бульйони. У національній кухні будь-якої країни існують рецепти цієї страви. Суп готують як влітку, так і в зимовий період. Супи допомагають насититися і відновити сили, підвищити тонус. А лікарі впевнені в корисності супів навіть під час хвороби, прописуючи хворому легкі бульйони і овочеві супи для відновлення сил. На думку медиків, супи благотворно впливають на систему травлення організму, стимулюючи вироблення ферментів і шлункового соку, є профілактикою серцево-судинних, шлунково-кишкових і навіть онкологічних захворювань. Але важливо пам'ятати, що не можна зловживати м'ясними, рибними і грибними супами тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів в нирках і подагрі.

Суп картопляний
Картоплю нарізають кубиками, часточками або брусочками. Моркву і петрушку —
 відповідно  кубиками або соломкою, ріпчасту цибулю
— дрібно кубиками, соломкою. Коріння, цибулю і томатне пюре пасе рують.
У киплячий бульйон або воду кладуть картоплю, доводять до кипі ння, додають пасероване 
коріння з томатом пюре і варять до готовності. За 5—10 хв. до закінчення варіння кладуть спеції.
 Можна готувати суп без томатного пюре.
Суп картопляний з крупою
Картоплю нарізати кубиками або часточками, моркву, петрушку — маленькими кубиками, цибулю 
дрібно посікти. Коріння і цибулю спа серувати. Крупу пшеничну, рис перебрати, промити,
 пшоно обшпарити, манну крупу просіяти, перлову відварити до напівготовності.
У киплячий бульйон або воду покласти підготовлену крупу, варити 10 хв., потім — картоплю,
 пасеровані овочі. Варити до готовності. За 5—10 хв. до закінчення варіння додати сіль, спеції, 
манну крупу.
Подають суп у тарілці, посипають зеленню.




  


ps://drive.google.com/file/d/11MWJvsVfM7MiJVtEsuVQJMVkZBVEEULC/view?usp=sharing 

Комментариев нет:

Отправить комментарий